Balatonszárszói Református Egyházközség Honlapja

 

Szenteste

2016-12-31 12:09:34 / Konc Gáll László

Az ígéret beteljesedése

„Ime az Úr szolgálóleánya: történjék velem a te beszéded szerint."

(Lk 1, 38)

Karácsonykor különös figyelemmel hallgatjuk az angyal szavát, aki Máriának közvetíti az isteni döntést.   

 

Az angyal, aki egyébként az Isten színe előtt szolgál (Lk 1, 19), most felfedi magát egy mit sem sejtő hajadon előtt, hirdetve az Isten kiválasztó kegyelmét, ezzel együtt végtelen hatalmát is, mint akinek semmi sem lehetetlen (Lk 1, 37). Bár Máriából előtör az értetlenkedés (hogyan lehetséges ez?), mégis erősebb benne az Isten akarata előtti meghajlás. Aki életében megismerte Isten hatalmas tetteit akár a Szentírás lapjain keresztül, akár saját megtapasztalása által, az könnyebben elfogadja azt, amit nem lehet - és tegyük hozzá nyugodtan - nem is kell megmagyarázni. Isten gondolatai és útjai sokkal magasabban vannak az ember felfogó képességénél (Ézs 55, 8-9), egyedül a hit nyújtja ki a határokat és teszi képessé az embert elfogadni azt, ami máskülönben nehezen elfogadható.

Az angyal bizonyságot tesz arról, hogy az idő elérkezett! Amit a próféták évszázadokkal azelőtt még csak reménységként hirdettek a lelkiekben összetört, tévelygő és megfáradt népnek az eljövendő Messiással kapcsolatban, annak most jött el az ideje. A sötétségben felragyog a fény (Ézs 9, 1) és az ígéretek sorra beteljesednek Jézus Krisztus személyében. Generációk váltották egymást, akiknek csak az ígéret maradt, míg egyszer csak az idők teljességében látható valóság lett a láthatatlan ígéretekből Isten Fiának testet öltésében.

A mi életünk is tele van váradalmakkal, amikor várjuk, hogy az ígéretek beteljesednek. Epekedünk a segítség, gyógyulás, békesség iránt, de olykor mintha a várt beteljesedés elmaradna. Igen, a mi várásunk inkább elvárásnak nevezhető. Várunk ezt is, várunk azt is Istentől....és ha nem lesz meg ... akkor mi lesz? Csalódás? Templom, gyülekezet elkerülése? Befelé fordulás?

Mária engedelmessége ma is tanít bennünket arra, hogy vannak titkok, amelyeket nem megérteni kell, hanem hittel elfogadni. „A titkok az Úréi, a mi Istenünkéi, a kinyilatkoztatott dolgok pedig a miénk és a fiainkéi mindörökké." (5Mózes 29, 28)

A Biblia, Isten szava számunkra is megannyi ígéretet rejt, melyek hit által a miénk lehetnek. Sokszor nehéz a várakozás, embert próbáló, de a mi Urunk szeretetében és hűségében nem kételkedhetünk. Légyen Mária imádsága segítségünkre: Ime az Úr szolgája-szolgálóleánya, történjék velem a te beszéded szerint.

Konc Gáll László, lelkipásztor